Ballerup Rideklub

13 nye ryttermærker i hus

Posted by
|

DSC_0175

”I har været så gode,” sagde en storsmilende ryttermærkedommer, da hun i søndags overrakte diplomer og karakterark til 13 Ballerup-ryttere, der nu kan sætte et lille, glinsende ryttermærke 3 fast i deres ridejakke.  Fire timers prøve med både teori og praksis var slut, og alle ryttere, som er fra 9 til 18 år, bestod.

Over fem søndage har de siddet på rideskolebænken hos Marianne Sanvig og spidset ører. Marianne har lært dem om hestens sygdomme, pasning af hesten, hestens læring, ridning i naturen og hvordan rideudstyret skal sidde. Og derudover har de slidt siderne i ryttermærke 3-bogen tynde.

Derr var koncentrerede blikke og helt stille i rideskolens cafeteria, da Danmarks nok rareste dommer, Birte Mortensen, delte den fem sider lange teoriprøve med 40 spørgsmål om alt fra hestens temperatur til rytteradfærdsregler ud til de 13 lettere nervøse piger. Man skal have mindst 32 rigtige svar for at gå videre til den praktiske del af prøven.

Med en bemærkning om ”at ridehjelmen skal sidde fast på hovedet altid og hele tiden, mens man går rundt på rideskolen”  sendte dommeren rytterne i stalden for at sadle op, imens hun gennemtjekkede deres opgaver.

”I har gjort det flot,” sagde hun, da hun ankom til det lille ridehus, og alle kunne ånde lettet op over at være gået videre til prøvens del II.

Én ad gangen skulle de vise dommeren, hvordan man sikkert og korrekt fører en hest gennem et led, vender den, stopper den og får den til at lytte til ens signaler. Samtidigt blev de udspurgt af Birte Mortensen om alle de emner, de har læst og læst om op til prøven.

Bagefter blev det tid til at vise rytterens rideevner. De fik i alt 12 karakterer i ridning og bliver bl.a. vurderet på, om de sidder afslappet og lige over hesten i nedsidning, holder schenklerne korrekt og i ro og har hænderne roligt på højkant. Karaktererne er en meget smilende smiley, en smilende smiley og en mellemfornøjet smiley, og mindst 10 af smiley’erne skal smile, for at man består.

Dumper du nogensinde nogen?

”Det gør jeg jævnligt, og ungerne stortuder, når det sker,” svarer Birte Mortensen overraskende, for hun virker så rar og rosende. Men hun fortæller, at der er f.eks. ikke er nogen nåde, hvis rytteren blot et øjeblik slipper hesten.  For mange fejl i teoriprøven er også en hyppig årsag til dumpning.

Hvorfor er ryttermærker vigtige?

”Det er sikkerhed, der betyder noget. Ungerne lærer at tænke sig om, og de får en masse viden om sikkerhed. Og det er så vigtigt, at de finder ud af, at en hest ikke bare er en ting, man køber. Det er en farlig sport, derfor er det så vigtigt at lære at omgå heste og andre ryttere korrekt,” forklarer dommeren, som årligt har mellem 300 og 400 elever gennem ryttermærkeprøver.

De 13 rytttere, der nu har papir på, at de ved meget om hestens pleje, er Matilde, Laura O., Karen, Laura V., Emilie, Caroline, Maria, Emma, Amanda, Nadia, Julie, Isabella og Anna. Allerede om ti dage skal de fleste af dem op i ryttermærke 4.