Eliterytter inspirerer BAL’s unge talenter

Kan mennesker lave halvpirouetter? Ja, er det korte svar. I hvert fald når man hedder Lisbet Seierskilde. Det så alle, der havde fornøjelsen af at følge landsholdsrytteren Lisbet Seierskildes dressurkursus i Ballerup Rideklub denne weekend.

For når Seierskilde underviser står hun ikke stille og siger, hvad rytteren skal – hun viser det gerne selv.

“Du skal have det indvendige ben fremme”, forklarer eliterytteren sin elev og slår sig på sit indvendige ben for at understrege pointen. Undervisningen er ordrig, men også meget visuel.

”Prøv at se her, hvad jeg mener,” siger Seierskilde og beder rytteren lave en parade, og så går hun hen og skubber til rytterens opstilling. ”Det er sådan der, du skal sidde.”

DSC_0003DSC_0061 foto: Michael Frederiksmose

Syv af rideklubbens dressurryttere havde meldt sig til det eksklusive kursus, som foregik fredag eftermiddag og aften og lørdag eftermiddag i det store ridehus. Seks af kursisterne var ponyryttere – naturligt tiltrukket af, at den nu 27 årige Lisbet Seierskilde har en lang ponyrytter-karriere bag sig både som bl.a. dansk og nordisk mester i dressur.

Hver rytter fik både fredag og lørdag en halv times eneundervisning af den anerkendte landsholdsrytter. Og det blev til intensiv træning af så svære øvelser som versader i galop, bagpartsvendinger og galopchangementer.

”Godt. Bedre der. Få ham lidt mere samlet, så han ikke vader af sted. Læg udvendig monstermeget til,” ordene strømmer tydeligt og betonet, mens Seierskilde vandrer rundt, som om hun selv bliver bedømt for at gå ensartede runde otte meter volter. Hendes eget hoved er stillet til venstre på venstrevolter og til højre på højrevolter naturligvis. Det er som om, hun næsten kravler ind i og er en del af equipagen. Hendes engagement er smittende.

”Der. Rigtigt”. Få kan sige det lille ord ’der’ så langt som Seierskilde, når hun vil understrege, at dér går hesten rigtigt – det skulle da lige være BALs privatunderviser Rikke Fyrstenberg Bork. De siger ”super” og ”bedre dér”, som om de har gået i samme berider-skole og hos samme talepædagog;-)

”Vi er sikkert også blevet undervist af de samme,” fortæller Rikke med et smil og kan godt se, at de gør mange af de samme ting og bruger de samme betoninger. BAL’s populære dressurunderviser stod under hele kurset opslugt ved barrieren og fulgte Seierskilde undervisning af de elever, som hun selv arbejder med hver uge.

”Jeg får lige så meget ud af det, som de ryttere, der bliver undervist,” forklarer Rikke og må lige bede én tilskuer flytte sig, så hun kan have fuldt udsyn til undervisningen. Hun følger hver en volte, hvert et anspring og ikke mindst de fortællegreb, som landsholdsrytteren bruger, når hun underviser.

”Seierskilde og jeg er grundlæggende meget enige. Men nogle gange får hun forklaret det på en anden måde med nogle andre ord, og hvor jeg kan se, at det virker, så kan jeg bruge den måde at sige det på næste gang, jeg selv underviser. Det er så inspirerende for mig at se hende – og andre – undervise,” siger Rikke, som for tredje gang har arrangeret et kursus med Lisbet Seierskilde på BAL. Sidste år underviste Seierskilde to gange på rideskolen, og planen er, at hun igen til efteråret vil stå i det store ridehus og sige:

”Bedre der. Meget bedre der. Godt arbejde.”

Inden da har Lisbet Seierskilde travlt ikke mindst med sine egne stævner – om bare seks dage tager hun sammen med sin hest Nørden så langt væk som til Qatar for at indlede stævnesæsonen. På denne hjemmeside kan du læse alt om Lisbet Seierskilde, se resultater og se skønne billeder af hende og hendes heste.http://www.lisbet-seierskilde.dk/?DK.aspx

DSC_0013 DSC_0016 DSC_0021 DSC_0051